İznik Gölü kenarına kurulması planlanan kağıt fabrikası için eylem düzenlendi

21.08.2024 - Çarşamba 19:52

Bursa'nın doğal güzelliklerinden biri olan İznik Gölü'nde yapılması planlanan kağıt fabrikası, çevreciler ve çeşitli siyasi partilerin katılımıyla gerçekleştirilen bir eylemle protesto edildi. DOĞADER'in (Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği) öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, göl çevresinde planlanan sanayi yatırımlarının göle ciddi zararlar vereceği belirtilerek, kararın iptal edilmesi istendi.

İznik Gölü'ne yakın bir noktada yapılması planlanan kağıt fabrikasına karşı çevreciler ve STK'lar, DOĞADER'in önderliğinde eylem düzenledi. Eylemde, fabrikanın gölün ekosistemine ciddi zararlar vereceği belirtilirken, Cumhurbaşkanlığı kararıyla alınan özel endüstri alanı ilanına karşı çıkıldı. Katılımcılar, karardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.


DOĞADER Başkanı Murat Demir ve üyeleri, Bursa Kent Konseyi, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Hasan Öztürk, İYİ Parti Bursa milletvekili Selçuk Türkoğlu, CHP Orhangazi, Gemlik ve İznik ilçe başkanları, İYİ Parti Orhangazi İlçe Başkanı Yasin Bektaş ve yönetimi, Bursa Baro Başkanı, avukatlar, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Orhangazi yönetimi, diğer doğa derneklerinin yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

DOĞADER Başkanı Murat Demir, yaptığı konuşmada, İznik Gölü'nün çevresinde yer alan sanayi tesislerinin yıllardır gölden su çektiğini ve gölü besleyen kaynakları tükettiğini ifade etti. Demir, özellikle Gemlik'teki gübre fabrikasının yılda 10 milyon metreküp su çektiğine dikkat çekerek, bu durumun gölün su seviyesini ciddi şekilde düşürdüğünü vurguladı. Ayrıca, Cargill ve Döktaş gibi büyük sanayi tesislerinin göl çevresinde faaliyet göstermesinin hukuki sorunlara yol açtığını ve bu durumun çevre açısından büyük tehdit oluşturduğunu belirtti.

 

Eylemde söz alan CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve diğer milletvekilleri de, kağıt fabrikası projesinin İznik Gölü'ne ve çevresine geri dönülemez zararlar vereceğini dile getirdiler. Fabrikanın kurulması sürecinde hukuki prosedürlerin ihlal edildiğini ve alınan kararların adaletsiz olduğunu savundular.

Hukukçu Erol Çiçek ise, fabrika için alınan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) olumlu kararının iptali için açılan davaların kazanıldığını ancak yeni bir ÇED süreci başlatıldığını belirtti. Çiçek, fabrikanın kurulmasının tarım arazilerine ve su kaynaklarına geri dönülemez zararlar vereceğini vurgulayarak, hukuki mücadelenin süreceğini söyledi.

 

Eyleme katılan çevreciler ve vatandaşlar, gölün korunması için daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini dile getirirken, fabrika projesinin iptali için seslerini duyurmaya devam edeceklerini belirttiler.

YORUM YAZ