Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sahipsiz sokak hayvanları konusunda açıklama

29.05.2024 - Çarşamba 11:01

BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNU

4 milyon sahipsiz köpek olduğu tahmin ediliyor. Resmi rakam ise 2 milyon. Bu sayı asimetrik olarak her yıl katlanarak artıyor. Kuduz tehdidi de büyüyor. 2023 yılında 438 bine yükseldi. Son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde binlerce trafik kazası ve 55 ölüm gerçekleşti.

Keçiören'de Tunahan çocuğumuz parçalandı, Antalya'da Mahra kızımız saldırıdan kaçarken öldü. Bitlis'te 10 yaşındaki Mustafa kuduza bağlı olarak acılar içinde hayatını kaybetti.

 

Sahipsiz köpeklerin diğer evcil hayvanlara saldırdığı, vakalar var. Koruma altındaki hayvanlara da saldırdığını görüyoruz.

 

Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan bir başıboş sokak sorunumuz var. Kuduz riski açısından Türkiye Afrika ve Asya ülkeleriyle aynı kategoride yer alıyor.

 

Biz merhamet medeniyetiyiz. Biz köpeğe zarar gelmesin diye yolunu değiştiren bir peygamberin ümmetiyiz. Canlıya her zaman merhametle yaklaştık. Yaratılanı severiz yaradandan ötürü. Kimse bize merhamet üzerinden ders vermeye kalkmasın. Hayvanları koruma kanunu biz çıkardık. Hayvanları mal statüsüden çıkarıp, can statüsüne çıkardık

"BU SORUNU KÖKLÜ BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜME KAVUŞTURMAMIZ ARTIK ŞART"

Kısırlaştırma metodu bir çözüm olmadı. Bizim bu sorunu köklü bir şekilde çözüme kavuşturmamız artık şart. Diğer ülkeleri de inceliyoruz. Toplumun büyük kesimi bu meselenin çözülmesini, sokakların güvenli hale gelmesini istemektedir. Bu çığlığa kayıtsız kalamayız.

"ÖNCELİK SAHİPLENDİRME"

Biz mevzuattaki değişiklikle sahipsiz köpeklerin sahiplenmesini amaçlıyoruz. Sahiplenen hayvanlar aşılanacak, kısırlaştırılacak ve çip takılacak. Biz istiyoruz ki barınaklardaki hayvanların hepsi sahiplenilsin.

 

Belediyelerin de katkı sağlamasını umuyoruz. Bunu başarabilirsek, bir sonraki adıma da gerek kalmayacağını düşünüyoruz. Böylelikle milletimizin bir sorununu daha çözmüş olacağız.

 

YORUM YAZ