İnfluenza vakaları arttı, uzmanlar salgın uyarısı yaptı

09.01.2024 - Salı 11:34

İnfluenza vakalarındaki artış ve yaşanan yoğunluğa dikkat çeken uzmanlar, mevcut durumu bir salgın olarak nitelendirerek uyarılarda bulundu. Özellikle maske kullanımındaki azalmanın, influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artışa neden olduğuna dikkat çekildi.

İnfluenza ve soğuk algınlığı vakalarıyla ilgili bilgi veren uzmanlar, son dönemde acil servislerde yaşanan yoğunluğa ve hastaların benzer şikayetlerle başvurduğuna vurgu yaptı. Uzmanlardan biri olan Aksay, maske kullanımının azalması nedeniyle influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artış görüldüğünü ifade etti. Aksay, özellikle burun akıntısı, yüksek ateş ve öksürük şikayetleriyle gelen hastaların sayısının arttığını belirtti.

Aksay, grip ve soğuk algınlığı arasındaki farkları da açıklarken, grip (influenza) hastalığının daha ağır seyrettiğine ve özellikle immün yetmezlik, kronik bronşit, diyabetik hasta ve ileri yaş hastalarda daha ciddi komplikasyonlara yol açabildiğine dikkat çekti. Hastalığın belirtileri arasında 39 derece ateş, yaygın kas ve eklem ağrıları, şiddetli baş ağrıları gibi belirtilerin bulunduğunu ifade etti.

Uzmanlar, influenza vakalarındaki artışla başa çıkabilmek için maske kullanımının tekrar yaygınlaştırılması, hasta bireylerin kalabalık ortamlardan kaçınması, özellikle çocukların okullara gitmemesi ve virüsü ağır geçirme ihtimali yüksek olan kişilerle temasta bulunmamaları gerektiğini belirtti.

Ayrıca, grip veya soğuk algınlıklarında antibiyotik kullanımının gereksiz olduğuna dikkat çekilerek, viral hastalıkların genellikle kendi kendine iyileşen hastalıklar olduğu ve semptomatik destek tedavisi dışında ilaçlarla süreyi kısaltmanın mümkün olmadığı vurgulandı.

YORUM YAZ