Özgür Özel'den önemli açıklamalar

08.10.2023 - Pazar 22:42

Antalya'da gerçekleşen CHP'nin 38. Olağan İl Kongresi'ne katılan CHP Genel Başkan Vekili Özgür Özel, seçimlerdeki başarısızlığın sadece Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklenmemesi gerektiğini belirterek, parti içinde vefalı bir değişim çağrısında bulundu.

Özgür Özel: Kendi İçimizde Eleştiri Yapmalıyız

CHP Antalya İl Kongresi, Konyaaltı Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer'in divan başkanlığında gerçekleşti. Kongreye CHP Genel Başkan Vekili Özgür Özel, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Garip Erdoğan, CHP milletvekilleri Sururi Çorabatır, Cavit Arı, Aliye Coşar, Mustafa Erdem, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve diğer illerin belediye ve ilçe başkanları ile eski milletvekilleri, delegeler ve birçok parti üyesi katıldı.

Kongrede, mevcut il başkanı Nuri Cengiz ve eski milletvekili Nail Kamacı, CHP Antalya İl Başkanlığı için yarıştılar. CHP İl Başkanlığı için aday olan Altan Ayaz'ın delege listesini zamanında teslim etmemesi nedeniyle adaylığı kabul edilmedi.

Özel'den "Değişim" Çağrısı

Kongre öncesinde Özgür Özel imzalı "Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişimi" adlı kitap, delegelerin sandalyelerine dağıtıldı, ancak sonra toplatıldı. Bir süre sonra kitaplar, tekrar görevliler tarafından sandalyelere bırakıldı. Kongreye katılan Özgür Özel, yaptığı konuşmada, parti olarak iktidara gelmek için gece gündüz çalıştıklarını ancak istedikleri sonuçları alamadıklarını ve iktidara gelemediklerini söyledi. Özel, artık parti içinde öz eleştiri yapılması ve hatalardan ders çıkarılması gerektiğini vurguladı. Kendi düşüncelerini partinin yetkili organlarına ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na ilettiğini ancak beklediği yanıtı alamadığını ifade etti. Özgür Özel, seçimlerdeki başarısızlığı sadece Kılıçdaroğlu'na atfetmenin haksızlık olacağını ve bu nedenle parti içinde vefalı bir değişim önerdi. CHP'nin temel sorunlarının tespit edilmesi gerektiğini ve cesur bir parti olması gerektiğini vurgulayan Özel, CHP'nin siyasi pozisyonunu belirlerken kaygılarını bir kenara bırakması gerektiğini söyledi.

Özel, şunları ekledi: "Cumhuriyet Halk Partisi'nin temel sorununu önce tespit etmeliyiz. Yapısal sorunlarımız olduğu açıkça görülüyor. Değişim konuşmaları başladığında, 'Kendi özeleştirimizi yapmalıyız. Eğer fedakarlık yapmamız gerekiyorsa, sorumluluk almamız gerekiyorsa bunu yapmalıyız' dedim. Eğer bana, 'Sen artık oynamayacaksın, top toplayacaksın' derseniz kabul ederim. Ancak eğer 'Seni takımın başına geçir' derseniz, bu göreve hazırım."

"Bu Partiyi İktidar Yapalım"

Özel, parti içindeki görev süresince en iyi şekilde hizmet verdiğini belirtti ve değişim sürecinde Antalyalı delegelerden destek istedi. Özel, şunları söyledi: "Eğer bana, 'Göreve hazırız' derseniz, bu takımı şampiyon yaparım, bu partiyi sizinle birlikte iktidar yaparım. Bu partiyi ayağa kaldırmak için elimden geleni yaparım. Kalkın ve bu partiyi iktidar yapalım. Size güveniyorum, size inanıyorum."

Yeşil Sol Parti ve HDP'li İle İşbirliği Yapmadıkça İktidar Hayal. CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Garip Erdoğan, Türkiye'nin zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidar olamamasının ana nedenlerini sorgulamadan Sol Sosyalist Hareketi devrimcilerini bir araya getirmediğimiz sürece iktidar olmanın imkansız olduğunu görmekteyiz. Saadet Partisi ile ittifak yapabileceğimizi hayal edebilir miydik? İYİ Parti ile yan yana yürüyebileceğimi hayal edemezdim. Ben devrimci kimliği olan, inancı olan ve demokratik bir yaşam için 45 yılımı vermiş bir insanım. Bu değişimleri bu parti yöneticileri sağladı. Bu partinin genel başkanının katkısı tartışılamaz. Türkiye'de Yeşil Sol Parti, HDP, devrimciler ve demokratlarla işbirliği yapmadığımız sürece iktidar hayal olacaktır. Bir iktidar 25 yıldır oy artırır mı? Muhalefet oy düşürür mü? Bu sorunları sorgulamamız gerekiyor. Mesele sadece 'Kemal gitmeli, Ahmet gelmeli' değil. Derinlemesine, analitik ve sosyolojik bir incelemeye ihtiyacımız var. AK Parti ve Tayyip Erdoğan'ı incelememiz gerekiyor. Ülkede mağdur edilmiş ve sistem dışına itilmiş Kürtlerle politika üretmedikçe başarısızlık kaçınılmazdır. Buradan Selahattin Demirtaş'ı saygıyla anıyorum. Ona selam gönderiyorum. Mücadelesi yarım kalmış tüm yoldaşlarıma selam gönderiyorum" dedi.

Yeni İl Başkanı Nail Kamacı

Parti delegelerinin konuşmalarının ardından il başkanlığı için aday olan Nuri Cengiz ve Nail Kamacı, kürsüye çıkarak konuştular. Oylama 16.30 ile 18.00 saatleri arasında gerçekleşti. Sürenin sona ermesinin ardından sandıklar açıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Nail Kamacı 390 oy alarak seçimi kazandı, Nuri Cengiz ise 208 oy aldı.

YORUM YAZ