Sınıf annesi uygulamasını Milli Eğitim Bakanlığı yasakladı.

06.12.2023 - Çarşamba 06:37

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenler ile veliler arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla kullanılan ancak zaman zaman tartışmalara yol açan 'sınıf annesi' uygulamasını yasakladı. Türkiye genelindeki okullarda bazı yerlerde "sınıf annesi" olarak görevlendirilen velilere yönelik MEB tarafından yapılan resmi uyarıda, bu kişilerin sınıflarda çeşitli faaliyetlerde bulunarak velilerden aidat topladığı, ders araç-gereci temini için para talep ettiği, zaman zaman derslere müdahil olduğu yönündeki şikayetlere vurgu yapıldı.

 

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer imzalı yazıda, öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin eğitimin niteliğini bozduğu ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturduğu ifade edildi. Valiliklere gönderilen yazıda, sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmemesi, okulların bu konuda uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda gereğinin yapılması talep edildi.

 

Sınıf annesi uygulamasının öğretmenlerin önüne geçtiği eleştirilerine karşın, destekleyen veliler ve öğretmenler de bulunmaktaydı. Ancak, sınıf annelerinin pahalı hediyeler toplaması, özel ilgi beklemesi ve veliler arasında gruplaşma yaratması gibi eleştirilerle karşılaşmış ve zaman zaman gündem olmuştu. Bu gelişmelerin ardından MEB'in yasaklama kararı, uygulamanın mevcut sorunlara çözüm arayışının bir parçası olarak değerlendirilebilir.

YORUM YAZ