Bursa Büyükşehir Meclisi Olağanüstü Toplandı: Kentin Geleceği İçin Kritik Kararlar Alındı
İnfluenza vakaları arttı, uzmanlar salgın uyarısı yaptı
Bursa merkezli Z Doğa Derneği, 4-5 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek Sivil Sesler Festivali’nde yer alacak. Festival, yalnızca çevre ve doğa konularına değil, toplumsal haklar alanında geniş bir yelpazeyi kapsayacak şekilde tasarlandı.
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği tarafından düzenlenen Sivil Sesler Festivali, bu yıl 4-5 Ekim tarihlerinde Ankara’daki TED Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Yedinci kez düzenlenecek olan festival, "Güçlü sivil toplum" temasıyla, Türkiye’nin farklı kentlerinden 53 ilden 200’ü aşkın sivil toplum örgütünü bir araya getiriyor. Festival, iki gün boyunca tüm etkinlikler ücretsiz ve herkese açık olacak, bu sayede geniş bir katılımcı kitlesine ulaşılması hedefleniyor.
Festivalin programı oldukça zengin ve çeşitli etkinliklerle dolu. Katılımcılar, atölyeler, paneller, oyunlar ve çeşitli performanslar gibi etkinliklere katılabilecekler. Ayrıca sivil toplum örgütleri, stantlarında gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verecek ve toplumsal sorunlara dikkat çekmek amacıyla projelerini tanıtacaklar.
Festivalin önemli oturumlarından biri, “Filistin’de Görmezden Gelinen Savaş Suçları ve İnsanlığa Karşı Suçlarla Yüzleşmede Sivil Toplumun Rolü” başlığı altında düzenlenecek. Bu panel, İsrail’in Filistin’e karşı başlattığı saldırıların birinci yılına denk geliyor. Panelde, Filistin’deki güncel durumu ve sivil toplumun bu konudaki rolünü tartışacak, insanlık suçlarına karşı nasıl bir dayanışma ve destek ağı oluşturulabileceği üzerinde durulacak.
Ayrıca, festivalin açılış oturumu “Demokrasinin Geleceği: Sivil Toplum Deneyimleri” başlığı altında gerçekleşecek. Bu oturumda, sivil toplum örgütlerinin toplumun demokratikleşmesine nasıl katkı sağlayabileceği, daha katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir yapılar oluşturulması konuları ele alınacak. Sivil toplumun, ortak bir gelecek inşasında nasıl bir rol üstlenebileceği üzerinde de önemli tartışmalar yapılacak.
Sivil Sesler Festivali, aynı zamanda 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde çalışan sivil toplum örgütlerinin deneyimlerini paylaşmasına da olanak tanıyacak. Lotus Kadın Derneği, depremin ilk günlerinde zor ulaşılan bölgelere yardım ulaştıran moto kuryeleri temsil eden Kurye Hakları Derneği ve afet sonrası üretime devam eden Defne Kadın Kooperatifi gibi örgütler, afetle mücadele konusundaki deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.
Teatro Ayntâb ise festivalde, deprem sonrası başlattıkları “Sanat Her Yerde” adlı gönüllü hareketin hikayesini anlatacak ve doğaçlama bir performans sergileyecek.
Hayvan hakları da festivalin önemli bir gündem maddesini oluşturuyor. Son dönemde yapılan Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikler ile gündeme gelen hayvan hakları ihlalleri, “Yeni Ötekiler: Sokakta Yaşayan Hayvanlar” başlıklı etkinlikte tartışılacak. Sokakta yaşayan hayvanların karşılaştığı ihlallerin diğer hak alanlarıyla ilişkisi ele alınacak.
Sivil Sesler Festivali, hem sivil toplumun önemini vurgulamak hem de çeşitli toplumsal sorunlara dikkat çekmek amacıyla önemli bir platform oluşturuyor. Katılımcılar, bu zengin program aracılığıyla hem bilgi edinecek hem de dayanışma fırsatları yaratacaklar. Festival programına [sivilsesler.org] adresinden ulaşabilirsiniz.