BDDK’dan konut kredisi değişikliği kararı

25.08.2023 - Cuma 21:57

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe gittiğini duyurdu. Bu karar, ev almak isteyenleri ve konut kredisi kullanmayı düşünenleri ilgilendiriyor. İşte yapılan değişiklikler:

  • Tedbirler kapsamında, ikinci ve sonrası konut alımında tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde konut kredisi değer oranı yüzde 75 daraltılacak. Bu durum, ikinci veya sonrası ev almak isteyen kişilerin konut kredisinde daha az miktarda kredi alabilmesi anlamına geliyor.
  • Örneğin, 5 milyon TL değerinde bir evi ikinci tapulu ev olarak alacak olanlara, evin değerinin yüzde 22,5 kadarı kadar kredi kullandırılabilecek.
  • İlk konut alımlarında ise kredi değer oranlarında bir değişiklik olmayacak. Yani ilk kez ev alacak kişiler, mevcut kredi değer oranlarına göre kredi kullanmaya devam edebilecekler.
  • Ayrıca, ikinci ev alacak kişilere yönelik olarak konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere de yüzde 35 risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanacak.

Bu karar, ev sahibi olmak isteyenlerin ve konut kredisi kullanmayı planlayanların kredi miktarını etkileyecek bir değişiklik olarak öne çıkıyor.

YORUM YAZ

1 YORUM
  • leyla sepkul dedi ki:

    Faiz Oranları: Konut kredilerinin faiz oranları, kredinin maliyetini belirler. Merkez bankalarının politika faizleri ve genel ekonomik koşullar, bankaların konut kredileri için uyguladıkları faiz oranlarını etkiler.