Çin Sanayi İşletmelerinin Karı Düşüş Eğiliminde

27.08.2023 - Pazar 12:13

Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (2,74 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin toplam karları, ocak-temmuz döneminde 3,94 trilyon yuan (540 milyar dolar) olarak kaydedildi.

Ancak, söz konusu dönemde karlılık geçen yıla göre yüzde 15,5 azaldı. 41 farklı sanayi kolundan 13'ünde kar artışları gözlemlenirken, ülkede temmuz ayında sanayi üretimi yüzde 3,7 artış göstererek beklentilerin altında kaldı.

Geçtiğimiz yılın bahar aylarında, özellikle ülkenin en büyük şehri Şanghay ve diğer önemli sanayi merkezlerinde, Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan kapanma ve karantina tedbirleri, bu yıl karlılığın düşmesine yol açan düşük bazı seviyelerine işaret etti. Bu durum, sanayi üretiminin salgın sonrası toparlanmasının bazı olumsuz işaretlerini ortaya koyuyor.

2022 yılında Çin'deki sanayi kuruluşlarının karları, önceki yıla göre yüzde 4 azalarak gerçekleşmişti. Bu durum, Çin'in sanayi sektöründe dengelenme ve toparlanma çabalarının bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

YORUM YAZ