Yeni Düzenleme ile Kiracı ve Mal Sahibi Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Zorunlu Hale Geliyor

27.08.2023 - Pazar 14:13

Kira artış oranlarının düzenlenmesine dair yeni bir adım atılıyor. Kiracı ve mal sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde arabuluculuk yöntemi zorunlu hale getiriliyor. İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 5 Nisan 2023'te Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu düzenlemeye göre, bu tarihe kadar açılmış olan tüm davalar ve sonrasında açılacak davalarda zorunlu arabuluculuk uygulanmayacak. Ancak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren, kira tespit davaları, kira tahliye davaları ve kiracı ile mal sahibi arasındaki kira sözleşmesi kaynaklı ihtilaflar arabuluculuk sürecine tabi olacak.

Düzenlemenin ayrıntıları, kiracı ve mal sahibi arasındaki uyuşmazlıklar için mahkemede dava yoluna gitmeden önce arabuluculuğa başvurma şartının getirildiğini belirtiyor. Bu şart yerine getirilmeden doğrudan dava açılırsa dava reddedilecek.

Bu düzenleme, kiracı ve mal sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesini amaçlamaktadır. Arabuluculuk süreci, uyuşmazlığı yaşayan taraf veya taraflardan birinin talebi üzerine başlatılacak. Arabulucu tarafından yapılan görüşmelerde taraflar veya vekilleri bir araya gelerek uyuşmazlığı çözmeye çalışacak. Arabulucunun hâkim gibi bir karar vermediğini, sadece tarafları anlaştırmaya çalıştığını belirten uzmanlar, taraflar anlaşırsa bu anlaşmanın resmi bir belgeye döküldüğünü ve uyuşmazlığın mahkemeye taşınmadan çözülmüş olacağını ifade ediyorlar. Ara buluculuk sürecinin üç haftada tamamlanacağı belirtilirken, zorunlu durumlarda bu sürenin en fazla bir hafta daha uzatılabileceği ifade edildi. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması durumunda tarafların yine mahkeme yoluna gidebileceği belirtiliyor. Bu düzenleme ile kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların daha hızlı ve ekonomik bir şekilde çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

YORUM YAZ

1 YORUM
  • murat serap dedi ki:

    Arabuluculuk, birçok durumda ihtilafların çözümünde etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Kendi başına bir pozisyon değil, bir süreç olan arabuluculuk, iki veya daha fazla taraf arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için bağımsız bir üçüncü tarafın (arabulucu) yardımını içerir. Bu süreç, resmi mahkeme yoluna başvurmadan önce veya mahkeme yoluna başvurulduktan sonra kullanılabilir.