Erdoğan'ın Almanya Ziyareti: Gazze Ateşkesine Çağrı ve İki Devletli Çözümün Önemi

18.11.2023 - Cumartesi 10:32

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım 2023 tarihinde Almanya'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin ana gündem maddeleri arasında Gazze'deki çatışmalar, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci ve Eurofighter savaş uçakları yer aldı.

Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı ortak basın toplantısında, Gazze'deki çatışmaların bir an önce sona ermesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, "İsrail'in Gazze'deki saldırılarına son vermesi gerektiğini" ve "insan hakları ihlalleri konusunda tüm dünyadan gelebilecek tepkinin önemli olduğunu" söyledi.

Scholz ise İsrail'in kendini savunma hakkına vurgu yaparak, "İsrail'in var olma ve kendini savunma hakkını vurguladığını" kaydetti. Scholz, "Bu bölgeyi yöneten bir terör örgütünün inanılmaz bir askeri güçle oradan tekrar tekrar bu tür faaliyetlere girişmesi söz konusu olamaz. Bu sona ermelidir ve bu desteklenmesi gereken bir amaçtır. biz her halükarda destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Hamas ve İsrail arasında konuşulan rehine takasıyla ilgili olarak da "Rehinelerin takası deniliyor. Eyvallah, biz buna da varız. Fakat rehine dediğiniz zaman, rehine sayısı itibarıyla İsrail'deki rehinelerin sayısı nedir? Öbür tarafta, Hamas'ın veya Filistin'in elindeki rehinelerin sayısı nedir? Buna da baktığımız zaman katbekat fazlasıyla İsrail'in elinde rehine var. Yılların rehineleri, tutsakları İsrail'in elinde. Bunu da görmemiz lazım. Bunu görmezsek bu da haksızlık olur. Biz bütün bunlara varız." ifadelerini kullandı.

Görüşmede öne çıkan diğer konular arasında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci ve Eurofighter savaş uçakları yer aldı. Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin yeniden ivme kazanmasını istediğini belirterek, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi gibi konularda uzun süreden beri haklı beklentilere sahibiz. Avrupa Birliği'nin lokomotif ülkelerinden olan Almanya'nın bu bağlamda vereceği katkıları önemsiyoruz." dedi.

Eurofighter savaş uçakları konusunda ise Erdoğan, Almanya'nın satışına engel olmasına tepki göstererek, "Dünyada savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerden bunların çalışmasını yaparız, temin ederiz." ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ