Kerkük'te Türkçe resmi dil ilan edildi

22.09.2023 - Cuma 22:53

Kerkük Valiliği, şehirdeki devlet kurumlarının resmi yazışmaları, tabelaları ve trafik işaret levhalarına Türkçenin eklenmesi talimatının yer aldığı genelgeyi ilgili kurumlara gönderdi. Bu karara göre, Türkçe, resmi kurumların antetli kağıtları ve mühürlerinde de kullanılacak.

Kerkük Valiliği Basın Sorumlusu Mervan el-Ani, Türkçe'nin yanı sıra Arapça, Kürtçe ve Süryanice gibi dillerin devlet kurumlarının yazışmaları ve tabelalarında kullanılmasının Irak Anayasası'na göre bir anayasal hak olduğunu belirtti.

Türkmen Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük Valisi'ne gönderdiği resmi talep yazısında, Türkmenlerin ana dili olan Türkçenin kentteki resmi kurum tabelaları, mühürleri ve trafik levhalarında kullanılmasının ihmal edildiğine dikkat çekmişti. Irak Anayasası'nın 4. maddesine göre Arapça ve Kürtçenin yanı sıra Türkçe ve Süryanice'nin nüfusun yoğun olduğu bölgelerde resmi dil olarak kabul edilmesi gerekiyor. Bu karar, Türkmen nüfusun yoğun olduğu Kerkük kentinde farklı etnik grupların dillerine saygı duyulmasını ve çok dilli bir yaklaşımın benimsenmesini amaçlıyor gibi görünüyor. Ayrıca, Kerkük Valisi Rekan el-Ciburi tarafından imzalanan kararla kentteki tabelalarda Türkçe'nin yanı sıra Arapça, Kürtçe ve Süryanice'nin de kullanılacağı ifade edildi. Bu karar, Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı Kerkük kentinde farklı etnik grupların dillerine saygı duyulmasını ve çok dilli bir yaklaşımın benimsenmesini amaçlıyor gibi görünüyor.

YORUM YAZ