CHP Genel Başkanı Özgür Özel seçildi
Çocuklarda balık yağı kullanımı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin orta vadeli potansiyel büyüme tahminini yüzde 3.9'dan 4.1'e yükseltti. Bu artış, Türkiye'nin ekonomik potansiyelinin daha olumlu bir şekilde değerlendirildiğini gösteriyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, "Çin Ekonomisi Yavaşladıkça Gelişmekte Olan Piyasaların Potansiyel Büyümesi Zayıflıyor" başlıklı bir rapor yayımladı. Rapor, gelişmekte olan 10 ülkenin orta vadeli potansiyel büyüme tahminlerine dikkat çekiyor ve önemli değişiklikler içeriyor.
Fitch Ratings'ın raporunda, bu 10 gelişmekte olan ülkenin ortalama potansiyel büyüme tahminlerinin yüzde 4'e düşürüldüğü belirtiliyor. Bu yeni tahmin, kuruluşun önceki tahmininden (yüzde 4.3) aşağıda bir seviyede yer alıyor. Rapor, bu düşüşün temel nedeninin Çin'in tedarik tarafındaki büyüme potansiyelindeki beklenen azalma olduğunu vurguluyor.
Rapora göre, 2027 yılına kadar Çin'in potansiyel büyüme tahmini yüzde 5.3'ten 4.6'ya düşürüldü. Benzer şekilde, Rusya'nın potansiyel büyüme tahmini yüzde 1.6'dan 0.8'e, Güney Kore'nin yüzde 2.3'ten 2.1'e ve Güney Afrika'nın yüzde 1.2'den yüzde 1'e çekildi.
Ancak Hindistan ve Meksika ekonomileri için potansiyel büyüme öngörüleri arttı. Hindistan'ın potansiyel büyüme tahmini yüzde 5.5'ten 6.2'ye, Meksika'nın ise yüzde 1.4'ten 2'ye yükseltildi.
Türkiye de bu raporda dikkat çeken ülkelerden biri. Fitch Ratings, Türkiye'nin potansiyel büyüme tahminini yüzde 3.9'dan 4.1'e çıkardı.
Diğer yandan, Polonya ekonomisi için potansiyel büyüme öngörüsü yüzde 2.6'dan 3'e, Brezilya için yüzde 1.5'ten 1.7'ye ve Endonezya için yüzde 4.7'den yüzde 4.9'a yükseltildi.
Fitch Ratings, Brezilya ve Polonya hariç, söz konusu 10 gelişmekte olan ülke için son büyüme tahminlerinin, Kovid-19 öncesinde öngörülen potansiyel büyüme seviyelerinin altında kaldığına dikkat çekiyor. Bu durumun, kötüleşen demografik eğilimler ve pandemiden kaynaklanan aksaklıkların bir sonucu olduğuna işaret ediliyor. Aynı zamanda, sermaye stoku ve üretkenlik artışı gibi faktörlerin bu tahminlere etki ettiği belirtiliyor.